vrijdag 6 april 2012

Wat schaft de pot..?

Minno heeft een Volkstuin, waar hij al vroeg in het nieuwe seizoen te vinden is. Want een ieder die een tuintje heeft gehuurd, hoopt de eerste te zijn met zijn producten. Zo ook hij. Vroeg in het voorjaar, als de vorst nog maar nauwelijks uit de grond is, spit hij zijn tuingedeelte om en bemest het met paardenmest en compost. Zo gauw het maar even kan, gaat het vliesdoek over de aarde, om het voor te verwarmen in de zon. Daarna wordt er als eerste Blauwe Groninger Snijmoes ingezaaid.Zie hier een beschrijving :"De SNIJKOOL of SNIJMOES is geen kool maar een koolraap.
Ofschoon koolrapen niet tot de fijnere groenten worden gerekend, leveren ze toch een gewenste smaak op. In de 19de eeuw kweekte men deze groente, door de wortelhals van de koolraap, ter hoogte van de grond af te snijden en deze opnieuw te planten. Als de hartbladeren gespaard blijven kunnen die opnieuw uitgroeien en weer fijn loof geven voor consumptie. In tijdsvolgorde kon men deze telen voordat de spinazie volgroeid was en daarmee was snijkool of snijmoes een begeerde vroege groente in het voorjaar". Voor zover mij bekend, wordt het alleen in het noorden van het land gegeten. Ook heb ik het nog nooit in winkels of op de groentemarkt gezien. Vandaag eten wij onze eerste snijmoes ! Het wordt niet gekookt, maar fijn gesneden door de gestampte aardappelen gegeten, net als stamppot rauwe andijvie en het smaakt HEERLIJK ! Wij kijken er ieder jaar naar uit .....!

11 opmerkingen:

Joke zei

Eet smakelijk! Weet je dat je dat vliesdoek ook leuk kunt verven en smelten? Dus als er nog een stukje over is misschien eens proberen.

Hannie zei

Lijkt me heerlijk,en een interessant verhaal! Ik ken deze soort ook niet, wel de snijbiet of warmoes die er ook in diverse soorten is. Zie je ook nooit in groentenwinkel of supermarkt. Smakelijk eten!

Ineke zei

Het komt me wel bekend voor. Vroeger woonde ik in Zeeland en daar noemde ze het Snijbiet. Volgens mij is dat hetzelfde?

Ineke zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Tante Tuut zei

Heerlijk Janny! Verse groentjes uit eigen tuin of het nu flessen zijn of de volle grond, zijn het beste geschenk van de natuur!
Eet smakelijk!

Wieke van Keulen zei

Wat heerlijk; eet smakelijk. Wat een prachtige quilt heeft je vriendin Alma gemaakt. Geef haar maar mijn complimenten. Ik vind hem geweldig. Fijne paasdagen, Wieke

Angelika zei

Wat een leuke blog! Misschien is het vergelijkbaar met raapsteeltjes?
Fijne Pasen jullie!
Groetjes, Angelika

Lida zei

Lijkt mij heerlijk en inderdaad ik ken het niet, maar die knolletjes wel en die vond ik als kind al vreselijk! Ach net als worteltjes vond ik dat veel te zoet en zacht en dat is dus nog steeds zo, maar dat frisse groen. hmm dat lust ik dus wel! Fijne paasdagen en genieten! Groetjes
Lida

Janine zei

Ik moet je eerlijk zeggen, ik had ook ooit een minimoestuintje in de tuin, maar ik heb duidelijk geen moesvingers. ;)) maar..... Vind het eten ervan des te lemmerder, dus ik smul mee ;))

Karin zei

Hallo Janny,

Ziet er lekker frisgroen uit dus ik zou zeggen eet smakelijk! Ik had er nog nooit van gehoord.

Groetjes, Karin

Joke van der Wal zei

Lijkt mij heerlijk Janny.
Wij beginnen niet aan een groentetuin;het wemelt hier van de konijnen,ze eten ook tuinplanten,maar alleen het jonge blad.Wat later in het seizoen zie je ze wat minder.