vrijdag 14 maart 2014

Toch weer een quilt(je)....?

Tijdens de Open Atelierdagen in de gemeente Coevorden, kwam ik ook weer eens kijken bij één van mijn eerste quiltleraressen, Karin van Gijtenbeek (haar site staat onder Benneveld/de Kapschuur bij de Open Atelierdagen). Zij werkt ook (net als ik) met lekker felle kleurtjes. Misschien heb ik dit ooit van haar overgenomen, je weet maar nooit. Tijdens die atelierdagen toonde ze ook versneden oudere quilts, waarvan ze weer nieuwe had gemaakt. We komen hierover aan de praat en zij toonde mij dit boek, wat haar uitgangspunt was geweest:
Dit sprak mij erg aan en zoals je ziet heb ik het boek inmiddels van het Quiltersgilde geleend.
Het principe is, dat je het snijden en meten loslaat......geen lineaal gebruikt, maar de repen stof met de vrije hand snijd. Niks hoeft er recht, alleen de randen goed tegen elkaar leggen bij het naaien, ook al is het zo scheef als de Toren van Pisa.
Je kan je lap vervolgens weer doorsnijden (ook zonder lineaal) om er een ander kleurtje in aan te brengen......(dit is mijn eerste lap en toen waren de toegevoegde strepen nog wel erg breed, kan kleiner dus) Eigenlijk kun je dat net zo vaak doen, als je het nodig vindt)
Ik was te snel met het versnijden,want ik dacht weer in kaartvorm........
daarna weer snel een andere lap genaaid en toe ik er een contrasterende stof bijzocht
dacht ik dat deze kleur geel ook wel heel mooi zou passen als ondergrond voor mijn blokken. (het geel komt niet zo mooi over op de foto,  in het echt is het intenser van kleur). Dit is een hele mooie methode om van je restlapjes af te komen, bovendien werkt het heel relaxed, immers je hoeft niet na te denken over breedte en lengte. Het boek heb ik nog drie weken te leen, mocht je het ook willen lenen bij de Bibliotheek van het Quiltersgilde............


 

9 opmerkingen:

Chris zei

Heerlijk om eens op deze manier bezig te zijn. Ik denk dat ik het nog best lastig zou vinden om dat gestructureerde denken los te laten.
Handig is dag hè, dat je een boek van het QG kan lenen. Veel plezier er verder mee. O ja, en ik houd ook wel van die lekkere felle kleurtjes.

Liesbeth Wessels zei

Zo kun je van een ufo een affo maken, wie weet wat er van komt. Leuk om zo bezig te zijn. groeten van liesbeth

tiny zei

Het ziet er heel mooi uit en zo kom je ook van de lapjes af. Nog veel succes en de vorderingen zien we wel. Fijn weekend Tiny

Alie Hoogenboezem-de Vries zei

Loslaten tijdens het vastmaken...is wel een hele goede he Janny~! Leuk hoor om nu eens niet volgens regels iets te maken....leuke lapjes ook zo bij elkaar!

Anoniem zei

Bedankt voor de tip! Ben meer van het traditionele quilten,maar heb wel een top liggen die ik niet mooi vind.Wie weet wordt het met deze methode toch nog wat.
groetjes,Truus uit Drenthe

margaret zei

this book is very appealing!!! Maybe a visit to amazon is needed. Have you seen Victoria Findlay Wolfe`s 15 minutes of play, think you would like that too.

Hannie de Beer zei

Inderdaad een zeer bruikbaar boek. Ik heb het al een hele tijd en er al veel plezier van gehad! Nu weer meteen een goed idee gekregen, door jou berichtje.

Johanna Zweden zei

Dat ziet er spannend uit
Fijn weekeinden vanuit Zweden

Kiekplaotiesenzo zei

Lekker bezig Janny!