donderdag 28 januari 2016

Experiment

Als je niet veel aan thermofax screens thuis hebt en je wilt er wel graag mee werken, dan kun je op het idee komen, om er zelf wat te gaan maken......maar hoe.....? (Misschien was je zelf al op het idee gekomen.....) 
Nu heb ik een man, die tijdens de koffie of gesprekken aan tafel, nooit stil zit, wat zijn handen betreft......en gisteravond zat ie weer te krabbelen op een vodje papier..... Ons gesprek ging er over dat ik wel eens wilde proberen zelf een soort van screen te maken. Met niet al teveel aan lijnen en een simpele afbeelding moest dat toch kunnen lukken op de naaimachine. Hij tekende al snel dit varkentje (om te wassen kennelijk).
 Vanmorgen ging ik er mee aan de slag. Ik nam een (helder) plastic insteekhoesje en deed er een stukje vilt in, met daar bovenop de tekening. Naaide het aan de zijkanten vast, zodat het niet kon verschuiven tijdens het naaien (prikken). Zo prikte ik (zonder garen) het beeld van het varkentje in het plastic. Knipte het ruim uit het hoesje, zodat er ook ruimte is voor het bewerken met verf en plakte het met schilderstape op een (proef)lapje, zodat het tijdens het aanbrengen van de verf niet kon verschuiven. Vervolgens werk je net als bij een thermofax screen. 
Ik heb meerdere verfsoorten gebruikt, links in het midden is de eerste afdruk met stofverf, de 2e en 3e afdruk is resp. rechtsboven en rechtsonder. Je ziet dat de gaatjes al wat dicht gaan slibben, terwijl  ze tussendoor steeds uitgespoeld zijn onder de kraan. Linksboven is een print met acrylverf, verdund met zeefdrukpasta. Dit is wel mijn tweede screen, die aan de achterkant ontstaat als je een hoesje gebruikt, bij het prikken.  

6 opmerkingen:

Joke Hardenbol zei

Wat een slim idee Jannie! En wat een leuk resultaat.

Marrie-jette zei

Kijk daar hou ik van.Werken met eenvoudige dingen die vaak toch al in huis het.Geweldig leuk!

christina zei

Zo leren we van elkaar. Goed bedacht en prachtig uitgevoerd

Hannie de Beer zei

Heel goed bedacht, met leuk resultaat! Zo'n lapje wil ik ook wel ontvangen?

Eke zei

Geweldig, wat een leuk idee! En ook een goed resultaat... Komt bij mijn lijst van nog uit te proberen dingen te staan. Bedankt voor het delen.

els zei

Wat een creatief idee met mooi resultaat. Knap hoor!