vrijdag 14 februari 2020

Open Atelier Dagen en Vrijheid

Het begon allemaal met het kiezen van een thema voor onze nieuwe expositie voor de Galerie Kunst op Vijf in Coevorden. Minno en ik zijn er lid van. Hij schildert en ik produceer af en toe kleine werkjes van vilt of stof. Het Coevorder Kunst Collectief, afgekort CKC heeft op dit moment 22 leden, die gezamenlijk de galerie beheren en bemannen. 14 en 15 maart doen wij ook mee aan de Open Atelier Dagen in de gemeente Coevorden dat dit jaar 34 open ateliers telt.


In eerste instantie wilde ik helemaal niet meedoen, omdat ik na veel zoeken en denken, niet wist wat ik zou willen maken en sommige afspraken stoorden mij enorm in mijn creatief denkwerk, b.v. de verplichting van het bewuste Nederlandse vlaggetje, wat er in voor moest komen. Tijdens lang zoekwerk op het net, kwam ik steeds weer "de Bevrijdingsrok" tegen, waar ik dan per slot voor koos. Een "Bevrijdingsrok" is een rok van lapjes uit meestal oude kleding,( in dit geval dus niet bij mij), dit stelt de verscheurdheid van het land, na de oorlog, voor. Onderaan de rok moet een strook van punten de wederopbouw voorstellen, waarin de jaartallen, van de jaren dat de rok gedragen werd. Mijn rok is nieuw, daarom heb ik er mijn eigen draai maar aan gegeven. Coevorden werd op 6 april 1945 bevrijd en dat heb ik in een paar punten geborduurd.


Vervolgens kwam de vraag: hoe hang ik zoiets op in de galerie...? Tot ik op een nacht niet slapen kon en opeens onze etalagepop genaamd Truus in beeld kwam. Simpelweg aankleden dus. Met een alpinopet van mijn vader als hoofdtooi en wat uit de mode geraakte kralen uit een oude doos kwam ik al een heel eind. Het hemd draagt zij altijd, anders zou ze er maar wat naakt uitzien in het schildershok van Minno, in het atelier. Even van rok verwisseld en nonchalant het bloesje uitgedaan.....zo mag ze straks 6 weken poseren. Ik zit nog te denken aan wat voetbedekking, maar daar ben ik nog niet over uit.

3 opmerkingen:

Marjan zei

Sosms is het best lastig om 'beperkt' te worden door een opdracht. Maar voor mijzelf geldt dan wel dat ik een extra goed gevoel krijg wanneer het dan (na soms best veel denken en proberen) toch lukt. Heb jij dat ook?
Ik vind je rok heel mooi geworden. Groot gelijk dat je er je eigen twist aan hebt gegeven, want zulke oude stofjes zijn vast nog maar heel weinig te krijgen. Het Hollandse Vlaggetje viel me meteen op, maar ik denk dat dat juist kwam omdat je erover geschreven had ;o)
Ik vind dat je de rok heel mooi tentoonstelt op het 'lichaam' van Truus. Het half uitgetrokken bloesje staat heerlijk nonchalant. Daar passen die blote voetjes wel bij; als ik jou was, dan zou ik die bloot laten :-)

Hannie de Beer zei

Je rok is prachtig, en wat staat hij mooi op de pop. Het is altijd lastig met een thema, en zeker met bepaalde voorwaarden.
Fijn dat je toch meedoet , kunnen wij er ook van genieten!

els zei

Je hebt er een hele persoonlijke draai aan weten te geven en hij is erg mooi geëtaleerd op Truus. Het nonchalante half uitgetrokken bloesje en de alpinopet maken het helemaal af.
Petje af (niet de alpinopet!!)